Ehab Aljaby berättar om sin flykt från Syrien till Sverige för ett år sedan. Han berättar om människosmugglarna som granskade honom länge och väl, av rädsla för att han skulle vara polis. Om hur det var att sitta på båten över Medelhavet och att ligga gömd i en lastbil i flera dagar.
”Jag var ofta rädd"
Abdi (som egentligen heter något annat) berättar för Martina, David och Hanna hur det var att leva som papperslös i Sverige. Vad gör man om dagarna? Vad händer om man blir sjuk? Och vad är den största skillnaden nu när han har fått uppehållstillstånd?
Vem får asyl?
Varje vecka kommer 2000 personer till Sverige och söker asyl. Vilka får stanna? Och på vilka grunder? Fredrik Bengtsson jobbade som handläggare på Migrationsverket i många år. För Hanna, Martina och Kodjo berättar han hur det känns att behöva säga nej, förklarar skälen för asyl och försöker reda ut vad synnerligen ömmande omständigheter egentligen betyder.
"Du måste ha pengar för att kunna fly"
Antalet människor som är på flykt just nu har inte varit så högt sedan andra världskriget. Och konflikterna är så många, att få kan stanna i sina grannländer. De söker sig istället till Europa. Men hur kan man ta sig hit? Vilka lagliga vägar finns? Och vad gör man när de lagliga vägarna inte är möjliga? Merjem Maslo flydde själv från kriget på Balkan som 16-åring och jobbar idag på Migrationsverket.
"De dog framför mig"
Första gången Katrin Kisswani kom till Syrien, möttes hon av 800 personer som flytt sina hem på grund av inbördeskriget. De hade varit i flyktinglägret i upp till 40 dagar, men inte nåtts av någon hjälp över huvud taget. De var chockade, uttorkade och hade överlevt genom att äta blad från träden. Katrin, som jobbat i flera flyktingläger runt om i världen, gästar Hanna, David och Kodjo.