هر فردی بارها در طول زندگی خود احساس غمگینی را تجربه میکند. غالبا احساس غمگینی در پی از دست دادن یک عزیز، شکست، اتفاقات سخت و ناخواسته بروز میکند.
إحساس غمگینی، واکنشی در برابر یک شرایط دشوار و ناراحت کننده است.
در برخی موارد در برابر شرایط غم و دلزدگی، اصطلاح افسردگی معادل غمگینی بکار گرفته میشود. آیا غمگینی همان افسردگی است یا افسردگی با غمگینی تفاوت دارد؟
غمگینی یک حالت روانی است که فرد با إحساس خود، دفاعی روانی در برابر عامل غم بروز می دهد و معمولا وقتی فاکتور غم از بین میرود زندگی به حال عادی برمیگردد.
اما افسردگی، یک حالت خلقی، شامل بیحوصلگی و گریز از فعالیت، بیعلاقگی و بیمیلی است و میتواند بر روی افکار، رفتار و احساسات و حتی سلامت و تندرستی فرد تاثیر بگذارد.
اصلی ترین تفاوت و فرق بین افسردگی و غمگینی چیست؟
علائم و نشانههای فرد غمگین چیست؟
آیا غمگینی در دراز مدت، در صورت عدم توجه یا عدم درمان، میتواند منجر به بروز افسردگی در فرد شود؟
برای شنیدن توضیحات دکتر نیما مقدم، روانپزشک در پاریس، بر روی تصویر کلیک کنید.
دانش و فنآوری - راهحل غلبه بر «آلودگی هوا» در ایران تنها برف و باد نیست
وزش باد، بارندگی و بارش برف، پیامآور هوای لطیف بدور از آلودگی برای شهرهای آلودهای همچون تهران است.
اما آلودگی هوا در تهران و چند شهر بزرگ دیگر در ایران، چندین دهه است که به معضل و مشکل عمده زیست محیطی به ویژه در فصل سرد تبدیل شده است و بهویژه تهران را در شمار آلودهترین شهرهای جهان قرار داده است.
غلبه بر آلودگی هوا علاوه بر نیاز به ارائه برنامه جامع برای کاهش آلودگی به عزم قاطع دولتمردان هم نیاز دارد.
دلایل عمده آلودگی هوای شهرهای بزرگ در تهران چیست؟
آیا این معضل راه درمان دارد؟
آلودگی هوای شهرهای بزرگ در ایران به چه راهکارهایی نیاز دارد؟
برای شنیدن توضیحات دکتر ناصر کرمی، استاد تغییرات اقلیمی در نروژ، مهمان این شماره از مجله دانش و فناوری، بر روی تصویر کلیک کنید.
دانش و فنآوری - کشف راز سازگاری سلولها با اکسیژن، درمان بیماریهای سخت امکانپذیر میشود ؟
واژه اکسیژن یادآور حیات و زندگی است. حیات سلولها وابسته به دریافت اکسیژن کافی است اما راز سازگاری سلولها با تغییر سطح اکسیژن ناشناخته مانده بود. این راز با تحقیقات سه دانشمندی که موفق به دریافت جایزه نوبل شدند گرهگشایی شد.
این سه دانشمند در تحقیقات خود مولکولی را کشف کردند که چگونگی واکنش سلولهای بدن به تغییر سطح اکسیژن در محیط اطراف را تعیین میکند.
این سه دانشمند، ویلیام جی کائلین جونیور، سر پیتر جی راتکلیف و گرگ ال اسمنزا موفق شدند نوبل پزشکی ۲۰۱۹ را دریافت کنند. بنا بر اعلام کمیته نوبل نه تنها راز سازگاری سلولها برای بقا با تغییر سطح اکسیژن را کشف کردند بلکه راه را برای ابداع روشهای جدید به منظور مقابله با سرطان، ترمیم زخم، کم خونی و بسیاری بیماریهای دیگر هموار کردند.
نفش اکسیژن در حیات سلولی چیست؟
منظور از این تحقیق، راز سازگاری سلولها با اکسیژن، چیست؟
اثرات مخرب اکسیژن پایین در خون چیست؟
چگونه با شناسایی دلایل سازگاری سلولها با تغییر سطح اکسیژن راه برای مقابله با بیماریهایی خطرناک همچون سرطان هموار میشود؟
برای شنیدن توضیحات دکتر مسعود میرشاهی، سرطانشناس در پاریس، بر روی تصویر کلیک کنید.
دانش و فنآوری - بهترین راههای دسترسی به "پادکستها" چیست؟
در روزگاری که استفاده از اینترنت به بخشی غیرقابل اجتناب در زندگی ما تبدیل شده است ما کاربران هم باید بدنبال راهکارهای جدید و موثر بر اساس نیازهای روزانه خود باشیم.
اغلب ما روزانه مجبوریم مسیرهایی را برای انجام کارهای ضروری و رسیدن به محل کار یا در برگشت به خانه طی کنیم یا ساعاتی را در صفهای انتظار بگذرانیم که البته با مدیریت زمان بهتر میتوانیم از اتلاف وقت خود تا حدی جلوگیری کنیم.
گوش سپردن به فایلهای صوتی موجود در اینترنت یکی از این روشها است. اما در میان میلیونها محتوای صوتی موجود در جهان اینترنت، باید از شیوههایی بهره برد که بیشترین نیاز ما را برطرف میکنند.
پادکست، پادپخش یا تدوین صوتی یکی از این شیوهها است که هر چند، سالهاست در فضای مجازی جای پای خود را محکم کرده اما هنوز کاربرانی هستند که با ویژگیهای آن آشنا نیستند یا از شیوههای جستجوی در این حوزه آشنایی چندانی ندارند. پادکستها، از رادیوهای اینترنتی تا مباحث علمی، دارای تنوع و گوناگونی هستند.
پادکستها در هر زمان و در هر مکانی قابل شنیدن هستند و برای استفاده مناسب از وقت، لازم نیست که بدنبال یک مکان ویژه یا ابراز فوقالعاده و پیچیده باشیم .
پادکست چیست و از چه زمانی به عرصه اینترنت راه یافت؟
بهترین راه جستجوی پادکستها چیست؟
برای شنیدن توضیحات علی نیکویی، کارشناس ارشد اینترنت و امنیت سایبری، بر روی تصویر کلیک کنید.
دانش و فنآوری - موشک کروز و قابلیتهای آن؛ ایران چه تواناییهایی در این حوزه دارد؟
برخورداری از سلاحهای نظامی پیشرفته، هر چند امری ضروری و اساسی برای تامین نظم و امنیت و توان مقابله کشورها با هرگونه تهدید نظامی است اما این امر به دو شیوه، از طریق افزایش دانش و توسعه خط تولید و فنآوری یا به طریق خرید ابزار نظامی قابل تحقق است.
موشکها بخشی از صنعت نظامی هستند و حکایت حضور آنان به جنگ جهانی دوم باز میگردد. نمونههای وی 1 و وی 2 با تفاوتهایی نسبت به موشک و سامانه هدایت. اما نقطه شروع کاربرد موشکها در نبردها از اینجا آغاز شد.
در حوزه صنایع موشکی، بر پایه نحوه برخورد به هدف و نوع هدفی که مورد نظر است، نام دو گونه موشک، بالستیک و کروز، به میان میآید.
موشکهای کروز البته انقلابی در علوم صنایع نظامی ایجاد کردند از نشانهگیری اهداف از زیر آب تا چند هزار کیلومتر در اعماق خشکی، امکان هدفگیری از یک شناور دریایی به سوی اهداف زمینی و هدفگیری از سوی یک جنگنده بدون داخل شدن به حریم آسمان دشمن.
در بخش اقتصادی هم تولید موشکهای کروز با قیمت پایینتر نسبت به رقیب موشکی، موشکهای بالستیک، امکانپذیر است.
در این شماره از مجله دانش و فناوری همراه با دکتر شروین تقوی لاریجانی، دکترای فیزیک اتمی از انستیتو فناوری کالیفرنیا و پژوهشگر در حوزه صنایع فضایی و دفاعی و استاد مهمان در دانشگاه کلتِک در کالیفرنیا، با ویژگیهای موشکهای کروز آشنا میشویم.
برای شنیدن توضیحات با دکتر شروین تقوی لاریجانی، بر روی تصویر کلیک کنید.