Als de Rotterdamse Nadia na een werkdag ‘s avonds over straat loopt, ziet ze dat een man haar achtervolgt. Op het moment dat ze omkijkt, wordt er zwavelzuur over haar heen gegooid en raakt ze zwaargewond. Zwavelzuur is een gootsteenontstopper en zorgt dat Nadia voor haar leven lang verminkt is. In de rechtbank zitten twee verdachten: José en Amory. José is via Snapchat gevraagd een klus te doen en hij zegt dat hij de vrouw alleen achtervolgd heeft, Amory ontkent elke betrokkenheid en beroept zich op zijn zwijgrecht. In de rechtbank leest de slachtofferadvocaat van Nadie en verklaring voor. „Jullie hebben niet alleen mijn huid beschadigd, maar ook mijn ziel. Waarom hebben jullie dit gedaan? En waar heb ik dat aan verdiend?’ Verslaggever Adrianne de Koning volgt de zaak namens AD Rotterdams Dagblad: „Het is voor haar heel lastig waarom zij nou verminkt moest worden, en dat zullen we ook nooit weten. Dat maakt het voor haar heel moeilijk.’’See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
24:48
Mark (19) werd plots verdacht van een diefstal
Als Mark op een ochtend door zijn vriend Tameem gevraagd wordt om mee te gaan naar Tameems oude school, vindt hij dat prima. Samen gaan ze naar de school, waar Tameem een afspraak heeft. Althans, dat dénkt Mark. Als Tameem weer naar buiten loopt, springt hij snel achterop en roept: ,,Rijden, rijden!'' Mark rijdt weg en ziet pas later dat Tameem een grote bak met telefoons heeft meegenomen. Die telefoons zijn van leerlingen die een tentamen maakten en hun telefoon moesten inleveren. Mark wist niks van het plan, vertelt hij in de rechtbank, en hij wil er ook niks mee te maken hebben. Daarnaast werd er ook nog váls geld in zijn slaapkamer gevonden. Rechtbankverslaggever Niels Dekker volgt de zaak namens AD De Dordtenaar. Hij zat zelf óók op Het Stedelijk Dalton Lyceum en hoorde veel bekende details in de rechtbank: „Het schoolgebouw is nog nagenoeg identiek aan die tijd, dus dat is wel makkelijk qua ingangen en dergelijken.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
23:03
Waardoor kwam Ans (77) te overlijden?
In de zomer van 2023 wordt de toen 76-jarige Ans bestolen door Hamse. Hij steelt haar handtas en wil wegrijden, maar Ans gaat voor zijn auto staan. Ze wordt aangereden door Hamse en raakt zwaargewond. Maanden later overlijdt ze, en dan is de grote vraag voor de rechter: is Hamse hiervoor verantwoordelijk? Nadat ze is aangereden, belandt Ans in het ziekenhuis. Daar viert ze haar 77ste verjaardag. Enkele maanden later overlijdt ze aan de gevolgen van een COPD-aanval. In de rechtbank vertelt haar familie over hun moeder: „Beste Hamse, dit is Ans na de aanrijding en maanden voor haar overlijden”, zegt haar schoonzoon, terwijl foto’s van haar verwondingen in de rechtbank worden getoond. De advocaten van Hamse D. vragen om vrijspraak van de verdachte: ,,Het is niet zo dat ze is overleden door de verwondingen van het ongeval, maar door een longziekte waar ze al jaren aan leed.’’ Verslaggever Michiel van Gruijthuijsen volgt de zaak namens AD Haagsche Courant en bezoekt haar in het ziekenhuis: ,,Dat was gewoon niet leuk om te zien natuurlijk. Ik zag er een vrouw liggen met heel veel energie, die bij wijze van spreken eigenlijk vastgeketend lag in een ziekenhuisbed.’’See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
23:08
Politieagent Willem werd aangevallen en van zijn fiets gegooid
Agent Willem werd door een relschopper van zijn fiets getrokken. Als agenten tijdens de jaarwisseling van 2023-2024 moeten ingrijpen in Delft, loopt het behoorlijk uit de hand. Een van de aanwezige agenten is Willem. Hij wordt door een man in een grijs trainingspak van zijn fiets gegooid. Die verdachte is de 31-jarige Ismail. Hij moet zich in de rechtbank verantwoorden nadat hij werd herkend op camerabeelden. Rechercheurs zagen een foto van hem op sociale media, waarop ze hem op meerdere punten herkenden van de beelden van die avond. Zelf ontkent Ismail dat hij het was: „Ze hebben me herkend aan mijn oren? Dat vind ik heel knap, maar ze hebben niet mijn gouden tanden gezien? Die zie je gewoon als ik praat?’’ Hij zegt dat hij die avond een feestje wilde vieren: „We hebben gewoon vuurwerk afgestoken. Geen illegaal vuurwerk, ik zou niet weten waar je dat moet kopen.’’ Volgens het Openbaar Ministerie is het wel duidelijk dat Ismail degene is die agent Willem van zijn fiets trok: „Ik snap niet dat je aan zoiets meedoet, en al helemaal niet dat je een agent van zijn fiets trekt. Deze mensen staan klaar om iedereen te helpen, je hoort hen met respect te behandelen." Verslaggever Stijn Tielemans volgt de zaak namens AD Haagsche Courant: „De politie hoopt dat het vuurwerkverbod gaat helpen op dit soort avonden. Dat moeten we in de praktijk nog zien. Wat er ook gebeurt is dat politie en justitie bekende raddraaiers op dit soort avonden een gebiedsverbod of meldplicht opleggen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
23:11
Bommenlegger (70) ontmaskerd door lollystokje
In juni 2024 ontploft bij een slijterij aan het Spui in Den Haag een explosief. Twee nachten later gebeurt bij een andere slijterij hetzelfde, en wéér een nacht later ontploft er opnieuw een explosief bij de slijterij aan het Spui. Dan wordt een man opgepakt: de 70-jarige Everardo M. Justitie verdenkt hem ervan dat hij de bommen heeft geplaatst. Bij een van de slijterijen wordt namelijk een lollystokje gevonden, met zijn dna erop. En als de politie verder onderzoek doet, blijkt dat zijn telefoon in de bewuste nachten in de buurt van de slijterijen is geweest. Toch blijft de verdachte in de rechtbank ontkennen dat hij de explosieven plaatste, terwijl zijn kleding op video te zien is: „Dus iemand liep rond met uw kleren aan, nam uw telefoon mee en liet uw DNA achter?’’, vraagt de rechter. „Dat is toch wel een gek verhaal?’’ „Ja, dat is een beetje gek,’ gaf de verdachte toe. De verdachte vertelt tijdens de zitting dat hij moeite heeft zijn boosheid te beheersen. „Ik wil graag leren hoe ik mijn boosheid kan voorkomen, want anders ontplof ik.’’ Na een tijdje is hij klaar met de zitting: „Ik ben op, ik heb geen zin meer om te praten. Ik leg het in uw handen.’’ Verslaggever Michiel van Gruijthuijsen volgt de zaak namens AD Haagsche Courant: „Het wordt een vrij lastig vonnis, want het is duidelijk dat deze man hulp nodig heeft. Dat zegt hij zelf ook. Maar als je eerst een paar jaar cel moet uitzitten, en dan pas een behandeling krijgt, dan is het natuurlijk de vraag hoeveel zin dat nog heeft. Zeker gezien zijn leeftijd.’’See omnystudio.com/listener for privacy information.
In de true crime podcast De Zaak X bespreken we met de misdaadverslaggevers van het AD iedere week een spraakmakende of juist minder bekende rechtszaak. Welke indruk maakte de verdachte in de rechtbank? Wat dreef deze verdachte tot zijn daad? Hoe is het nu met de slachtoffers? In elke aflevering hoor je direct welke straf de verdachte krijgt.