Belasting box 3 eenvoudig – en legaal – te omzeilen
De schatkist dreigt veel geld mis te lopen doordat spaarders en beleggers hun belastbaar inkomen in box 3 met behulp van de tegenbewijsregeling gemakkelijk kunnen ‘wegpoetsen’. Het volstaat om aan het eind van obligaties te kopen waarvan de rente in het daaropvolgende jaar wordt uitbetaald. Het ministerie van Financiën onderkent het lek, maar zegt hier niets tegen te kunnen doen. Belastingredacteur Laurens Berentsen legt uit hoe dit zit. Lees: Belasting box 3 eenvoudig te omzeilen met tegenbewijsregeling De grondstoffenmarkten hielden al rekening met Amerikaanse heffingen op koper, maar met invoerrechten van maar liefst 50% overviel Donald Trump handelaren. De aankondiging van de president zorgde dinsdag voor een piek in de koperhandel op de Amerikaanse grondstoffenmarkt. Analisten waarschuwen voor een gebrek aan binnenlandse koperproductie en vrezen dat de inflatie in het land nog een zet kan krijgen. Wat beweegt Trump tot deze importheffingen? Dat vroegen we aan beursredacteur Albert Wagenaar. Lees: Gewoel op de kopermarkt dreigt inflatie in de VS verder op te drijven F1: The Movie blijkt een grote kaskraker. De film, waarin Brad Pit een racecoureur speelt, is met een opbrengst van circa $300 mln zelfs de meest succesvolle film ooit van het streamingsplatform van Apple. Reden dat het bedrijf nu ook interesse toont in de Amerikaanse uitzendrechten van de F1. Maar dat zou de prijzen voor fans van de racesport weleens flink kunnen opdrijven, vertelt redacteur Rutger Overstegen. Lees: Apple aast op Formule 1 na filmsucces See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
14:21
--------
14:21
Hoe de consultancy zijn normbesef verloor
De renteverschillen in de eurozone nemen steeds verder af, nu Zuid-Europese landen zoals Italië, Spanje, Portugal en Griekenland vertrouwen winnen van beleggers met effectief beleid en hervormingen. Dit vermindert het risico op fragmentatie van de eurozone en biedt hoop voor een stabielere toekomst voor de euro. Redacteur financiële markten Marcel de Boer legt uit wat dit betekent voor de economieën en de eurozonelanden. Lees: 'Lo Spread' bewijst dat risico op fragmentatie eurozone naar de achtergrond verdwijnt. Het Gazaproject van Boston Consulting Group (BCG) zorgt voor grote reputatieschade, nu details ervan zijn uitgelekt. BCG werkte aan plannen om honderdduizenden Palestijnen te verplaatsen, wat leidde tot grote verontwaardiging binnen het bedrijf en daarbuiten. Het Amsterdamse kantoor van BCG distantieert zich van de partners die hierbij betrokken waren en die inmiddels zijn ontslagen. Redacteur Edwin van der Schoot bespreekt wat deze kwestie met de reputatie van BCG doet. Lees: Serieuze reputatieschade voor BCG na uitlekken Gazaproject Het Centraal Planbureau (CPB) is begonnen met de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, een Nederlandse traditie die wereldwijd navolging krijgt. Directeur Pieter Hasekamp hoopt dat er dit jaar meer partijen meedoen dan bij de vorige editie. Toen viel op dat de grote winnaars van die verkiezingen – PVV, NSC en BBB – ook de partijen waren die hun programma niet hadden laten doorrekenen door het CPB. Politiek verslaggever Cor de Horde bespreekt hoe deze doorrekeningen de verkiezingen beïnvloeden. Lees: Geen vakantie voor rekenwonders politieke partijen en CPB Redactie: Nelleke van der Heiden & Floyd Bonder Presentatie: Nelleke van der Heiden See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
14:47
--------
14:47
Starters zien weer kansen op de huizenmarkt
Geldverstrekkers hebben het afgelopen kwartaal opnieuw meer hypotheekaanvragen gekregen. Vooral starters, met name in de Randstad, deden meer aanvragen voor een lening voor het kopen van een huis. Het bedrag dat kopers lenen stijgt bovendien niet meer zo hard als voorheen, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag. Volgens HDN vlakt de stijging van de huizenprijzen mogelijk af. Lees: Meer hypotheken verstrekt terwijl leenbedrag minder hard stijgt Just Eat-aandeelhouders bespreken vandaag het overnamebod van €4,1 mrd door Prosus. Beleggersclubs zijn zeer kritisch over het gebrek aan transparantie rondom de hoogte van de beloningen die het Just Eat-bestuur krijgt na een succesvolle overname. De maaltijdbezorger stelt dat er ‘nog geen concrete afspraken zijn gemaakt’ en zegt om die reden nog niks over de inhoud te kunnen delen. Lees: VEB en Eumedion hekelen vaagheid over bonussen top Just Eat Takeaway China produceert van alle landen al verreweg de meeste drones. Maar voor Peking is het nog niet genoeg. Het wil met beleid gericht op de ‘low altitude economy’ de sector verder domineren. De drones worden ingezet voor bezorging, landbouw, reddingen en indrukwekkende shows. Washington maakt zich zorgen over de Chinese dominantie. Lees: Chinese dronemacht leidt tot kopzorgen in Washington Presentatie: Floyd Bonder Redactie: Floyd Bonder en Nelleke van der Heiden See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
15:00
--------
15:00
De karige prijzenpot van Wimbledon
De problemen in de huursector, zoals lange wachtlijsten en hoge huurprijzen, zijn aan te pakken door te kiezen voor ander beleid rond huurcontracten en hypotheekrenteaftrek. Dit blijkt uit een nieuw rapport van ambtenaren, waarin het belang van tijdelijke huurcontracten wordt benadrukt. Demissionair woonminister Mona Keijzer en andere betrokken partijen moeten reageren op deze adviezen. Bauke Schram, verslaggever in Den Haag, licht toe hoe ingrijpende veranderingen het woningaanbod betaalbaar en passend kunnen maken. Lees: Advies: bouw hypotheekrenteaftrek af en breng tijdelijk huurcontract terug De voorgenomen verkoop van de divisies Bouw & Vastgoedontwikkeling en Infra NL van VolkerWessels aan investeerder HAL luidt mogelijk een nieuwe fase in voor de Nederlandse bouwsector. Investeringsmaatschappij Reggeborgh, samen met dochteronderneming Boskalis, is hierbij betrokken. Bouwredacteur Renol Vestergaard legt uit wat deze consolidatie voor de sector betekent. Lees: Grote bouwovername: HAL wil Nederlands deel VolkerWessels kopen De PTPA, een vereniging van professionele tennissers, voert een juridische strijd tegen enkele grote tennisorganisaties. Hoewel Wimbledon dit jaar een recordbedrag aan prijzengeld heeft verdeeld, blijven subtoppers worstelen om financieel het hoofd boven water te houden. De strijd richt zich op de oneerlijke verdeling van de winst onder spelers en speelt zich af in een rechtbank in New York. Redacteuren Zee Fischer en Rutger Overstegen vertellen over de frustraties onder de deelnemers. Lees: Voor de subtop blijft Wimbledon een dure droom Luister nu de derde aflevering van ‘De zaak Frits van Eerd’: https://fd.nl/bedrijfsleven/1560074/luister-nu-de-derde-aflevering-van-de-zaak-frits-van-eerd See omnystudio.com/listener for privacy information.
--------
14:31
--------
14:31
Luisterverhaal: Economische missie opent deur naar Indonesische miljoenenprojecten
In deze aflevering hoor je het verhaal van Thom Schelstraete, FD-correspondent in Zuidoost-Azië. Hij reisde mee met een handelsmissie van Nederlandse ondernemers in Indonesië en observeerde hoe waardevolle contacten werden gelegd die uiteindelijk resulteerde in grote contracten. Daar komt meer dan alleen een slimme handelsgeest bij kijken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
Dagkoers is de dagelijkse podcast van het FD. Binnen een kwartier word je door onze journalisten bijgepraat over wat er speelt in de wereld van het FD.
Presentatie: Anna de Haas, Floyd Bonder en Paulien Sewuster
Redactie: Sophia Wouda, Floyd Bonder en Anna de Haas
Coördinatie: Nelleke van der Heiden
Audio-vormgeving: Visionair Ordinair